Ma te vagy feketében...

Sötét idők járnak a kisebbségeinkre. Igen, a mi kisebségeinkre; velünk élnek és mi is velük. Legalább annyira magaménak érzem az ő helyzetüket és problémáikat, mint a gazdaság kérdéseit vagy a kultúra-politika viszonyát, a trafikmutyikat, az ellenzék tehetetlenségét, a média elfogultságát.

Mi a legnagyobb probléma a kisebbségi kérdést illetően? Ha nem teszünk semmit ellene (aktívan, résztvevően, határozottan és tiszteletben tartva a másik embert) és ha nem beszélünk róla. A dolog működése igen egyszerű: ha nem kap hangot, nem tekintünk hírértéknek valamiféle kirekesztést, akkor megette a fene az összes mozgalmat, kezdeményezést és egyéni ágálást. Akkor bizony a hétköznapokba is beszűrődik és megmérgezi a természetessé váló megbélyegzés.



A bíró és a cethal

Amennyire távol áll tőlem a magyar foci történéseinek nyomonkövetése, nagyon kicsi esélyt adtam, hogy valaha is ilyesmiről esik itt szó – de történt, hogy Jónás Kornél a meccs kétharmadánál lefújta a Diósjenő-Nógrádsáp mérkőzést. A bíró a rasszista megnyilvánulásokra hivatkozott. Saját elmondása alapján ő is félcigány és emellett rendes állampolgár, soha nem volt összetűzése a törvénnyel. (Hozzáteszem, hogy felőlem lehet adócsaló is, akkor is helyesen cselekedett). Mi motiválhatta? Azt is nyilatkozta, hogy azóta  „felsőbb szintekről” szóltak már neki, hogy jobb lenne, ha hallgatna. Hogyan is történhet ez? Ki szólhatott neki? Állítólag az MLSZ-nek van most valamilyen kampánya (eddig nem hallottam erről; ami nem is csoda). Állítólag a kormány felkarolta a kisebbségek ügyét. Orbán Viktor részt vett a Zsidók Világkongresszusán áprilisban. („erősödő európai és magyarországi antiszemitizmus”) Akkor ki szólhatott neki? Vagy Jónás eltévedt a nagy sötét cethal gyomrában?



Szavak és tettek

Zajlik a cigánygyilkosságok tárgyalása. (Erről természetesen hosszabban szeretnék majd írni). Megjelent az Amnesty International jelentése Magyarországról (a kormány rögtön ütött és harapott, zsigerből, már beindult a bajnaizás is a gyurcsányozás mellett). Van ügy bőven, amiről lehet beszélni. De valahogy Jónás egyedül maradt. Kifulladt. Kétnapos hír lett belőle. Pedig: az elmúlt időszakban ő volt az egyetlen aki tényleges lépést tett azért, hogy kevesebb legyen a rasszizmus – még ha csak huszonhárom perccel is. És vállalta, hogy a mérkőzés után kövessék, fenyegessék és nyílvánosan boncolgassák (sokszor a személyét és nem azt, amit tett). Lehet írni-elemezni, cikkeket-blogokat, összeesküvéseket gyanítani, balozni és jobbozni, mindegy. Nemcsak faképnél kellene hagynunk a cigányozókat, nemcsak visszavonulni a rózsadombi lőállásainkba hogy ballib álértelmiséginek megfelelően a keblünkre ölelhessük a bomlástermék cigányság prototípusait (álljon itt a név: Németh György, szociológus közgazdász és álljon itt a vélemény: nincs nyomdafestéket tűrő szó arra, hogy mennyire ostoba, kirekesztő gondolatok ezek). Bizony ahol zsidóznak, ott zsidó vagyok. Ahol cigányoznak, ott cigány vagyok. De ez egyértelmű és kevés. Kevés csak mondani, lépni kell. Ki-ki a maga környezetében. Állásinterjúkon. A szórakozóhelyek bejáratánál. A kisiskolák osztályainak szétosztásánál és az osztályozásnál, már a tankönyvírásnál. A bíróság döntéseknél, az előzetesben-tartásnál, már a kihallgatásnál; előtte már a tettes-feltételezésben. A munkahelyen összesúgásban, a közeledő kolléga előtti elhallgatásban. A részeg viccmondásban, a kocsmaverekedésben. Az el-nem-küldött esküvői meghívókban. A hajléktalanozásban, a földön fekvőbe rúgásban, a büntetésben. És a focipályán. Sok-sok focipályán.

Mert sok-sok meccs van, amit le kéne fújni végre. Ilyen bátorsággal.

...bátran
szólhassak s mint rossz gégémbõl telik
és ne fáradjak bele estelig
vagy mig az égi és ninivei hatalmak
engedik hogy beszéljek s meg ne haljak

(Babits Mihály: Jónás imája)



A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr475317749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása