Ellentmondást nem tűrve

Az ellentmondások fejfájást és nyugtalanságot okozhatnak. Főképp akkor amikor számokról és adatokról van szó. Valami elemi tehetetlenség-érzés fog el, amikor látom, hogy nem úgy van, ahogy mondják, állítják és további érveket építenek egy nem valódi tényre. Néhány éve egy barátommal (rom)kocsmában merengtünk azon hogy jó-e romkocsmában merengeni vagy azonnal fussunk jó úttörőként elaggott partizánoknak, illetve: arisztokrata néniknek bevásárlószatyrot cipelni – ezt a feszítő lelkiismeret-furdalásunkat egy-egy felessel próbáltuk enyhíteni. A 4 cent vodkát olyan pohárba kaptuk, amin jelezve volt, hogy 2 cl meg 4 cl. És Ady-bús merengésünk közepette, koccintásra emelve az italt; barátom kezében megállt a pohár. A feles jól láthatóan a vonal alatt volt. Nem vagyunk mi kicsinyesek (ő meg pláne nem az), és a természettudósok nyugalmával gondoltuk: utánakérdezünk. Szóval mindenféle méreg és harag nélkül, határozott léptekkel odavittük felülvizsgálatra a zsákmányt a pultos kislányhoz. Itt történt a baj... Kérdésünkre olyan választ kaptunk, amivel abszolút nem tudtunk mit kezdeni. Mondhatta volna, hogy „bocsi, de nekem ebből van a borravalóm”; „tényleg elrontottam” vagy „már biztosan leittál belőle, kiskomám”. Bármit. De a válasz a következő volt: „Ez négy cent”. Erre mi: „Ez nem annyi; ott a vonal, alatta van”. A válasz: „De ez négy cent” és így tovább... - Itt tört el valami.

Azt írja az újság, hogy soha nem látott mennyiségű tőke folyt be mostanság Magyarországra (10,3 milliárd euró, 2012-ben). És emelett azt is írja, hogy közel 8.7% százalékkal csökkent a beruházások mértéke. Akkor ez most így micsoda? A pénzzel nem sok mindent lehet kezdeni: elinni vagy gyárat építeni belőle. Fogyasztani vagy beruházni. De itt szó sincs fogyasztásról? Akkor most a ksh-nak vagy közleményben büszkélkedő minisztériumnak van igaza?

(Elöljáróban: megint sok egyszerűsítést fogok alkalmazni, de ez a lényeget nem változtatja meg; kettős nyomás ez: maradni a tényeknél és érthetőnek lenni, de ne keressetek a kákán csomót, és majd lassan mondom)

Számok, számok, számok

Missziómnak tekintem, hogy bárki – legalább nagy vonalakban – el tudja készíteni a családi költségvetést. Ez eléggé megéri. Magam döbbentem rá, hogy a fizetésem 40 %-át költöm élelmiszerre és ennek fényében igencsak más fényben tűnik fel a hétvégi hűtőtakarítás... Nem nagy dolgokra gondolok: elég csak két-három naponta, nagy vonalakban felirkálnotok a bevételt-kiadást, és máris látszik hogy hol lehetne spórolni. (Én is utálom csinálni, de a számok nem hazudnak).

Ennél is egyszerűbb feladat: próbáljuk megnézni: mi ez a több mint 10 milliárd euró? (Ez valóban hatalmas összeg: 3000 milliárd forint, ami körülbelül az évi összes ÁFA bevétellel egyenlő, a központi költségvetés közel harmada). Ez rekord. Tegyük mellé a másik oldalt: 8 210 millió euró ki is ment. Maradt tehát 2 252 millió euró. Hiszen ez fantasztikus! 2011-ben a különbség mindössze 552 millió euró volt. (3 762 millió mínusz 3 210 millió). Itt senki ne adja fel; mindjárt részletezem és látható lesz valami. De előtte...

Plusz egy kettősség: befektetés vagy beruházás

A befektetés egy különálló dolog; nagy vonalakban azt jelenti, hogy a tőkémet kihelyezem valahova, reménykedve abban, hogy abból majd hasznom lesz (a tőkepiacra). A beruházás ezzel szemben egyszerűbb dolog; vagy meglévő termelési eszközt tartom karban vagy új befektetést csinálok. Kifestem az iskolai tanműhelyt vagy veszek egy furgont a szállításhoz. A befektetés és beruházás persze szorosan összefügg. És itt és most az a probléma, hogy hatalmas űr tátong a beruházások visszaesése és a befektetések növekedése között.

Honnan lesz a kenyér?

A kenyeret a pék csinálja. Lisztet vesz, (drága) áramos kemencét használ, fizeti a segédmunkásait és saját magát, adózik – és fejleszti az üzemét; hogy még több kenyeret, még többféle pékárut, még gyorsabban tudjon termelni. A 8,7 százalékos beruházás-csökkenés azt jelenti, hogy a pékség nem tudott fejlődni; nem fog tudni többet és jobb terméket előállítani.

Mégis akkor a 10 milliárd euró? Ez majdnem háromszorosa mint egy évvel ezelőtt! (+6700 millió). Zsákszámra hordják ide a pénzt? Sötét pincékbe rakják? Vagy kemencékbe?

Ez már annyi pénz, hogy érdemes megnézni részletekben; íme (utána a magyarázat)

2012: 10462 millió euró tőkebeáramlás
részvény, egyéb befektetés, újra befektetett jövedelem 4700 millió
egyéb kategória 5700 millió
Ebből: egyéb kategória: 5700 millió euró
járműgyártás +4400 millió
pénzügyi közvetítés +5900 millió
kiegészítő üzleti szolgáltatások (nehezen besorolható) -4700 millió

A 4 700 millió euró rendben van, ez az amit józan paraszti ésszel is befektetésnek tekintünk. Viszont kicsit árnyaltabb a dolog: Ide tartozik a részvény is, ami alapvetően tulajdonviszonyt jelent, és ezek növekedtek. (És ez elvezet a kamatcsökkentésből fakadó befektetési alapok bővüléséhez: rakjuk oda a pénzt ahol több a kamat (vagy osztalék, mindegy), de ez most nem téma, fókuszáljunk a pékségre: tegyük fel, hogy részvénytársaság, és ekkor vannak részvényei és ugyanott vagyunk. nagy vonalakban). Mégis: a részvényekbe fektetett tőke jóval likvidebb mert gyorsabb túladni rajta. Ezzel az MNB is számol, és ha ezt is belevesszük, akkor átlagos számokat kapunk az elmúlt évekhez viszonyítva.

De mi ez az egyéb? Több forrásból próbáltam utánajárni, hogy mi ez az 5 700 millió euró (ami már segít árnyalni a képet: mindössze ezer milliárddal kevesebb mint az éves növekedés...) de alapvető gondot jelent az, hogy a Nemzeti Bank nem ad ki erről adatokat, így megpróbálom az információkat összegyúrni. A rekordszámot okozó közel 6 ezer millió euró egyedi tételek és konkrét vállalati tranzakciók, nem állóeszköz beruházások, anyavállalatok és leányaik közötti cserebere. Röviden: nem "valódi" befektetések.

- Cikk-cakk pénzek

Már az MNB is méri és el is nevezte azokat a befektetéseket, amik nagyon gyorsan jönnek és mennek: átfolyó tőke. Ez azt jelent, hogy a beáramló tőke három hónapon belül ki is megy. (vagy az adott negyedéven belül, nem találtam pontos infót, de nem is lényeges). Ez közel 4 000 milliót jelentett.

 - Átrendezések

Az is beáramlásnak tekintett, amikor egy külföldi vállalat egyszerűen csak átrendezi a befektetéseit a leányvállalataiban. Semmi köze a kis pékségünkhöz annak (pláne nincs haszna belőle), hogy a szomszédságában székelő Magyar Humbug Kintlévőségkezelő Rt-ből kivonnak ezer millió eurót és átteszik az utca másik oldalán lévő Pannon Puma Tanácsadó-ba. (természetesen: ami ott plusz, az a másik oldalon mínusz).

 - Egyedi tételek, bankok tőkeáramoltatása

Amikor a küldöldi bank felpumpálja a magyarországi leányvállalatát az nem jelent valódi beáramlást, már csak azért sem mert ezeket természetesen vissza fogják fizetni. (ami meg megint mínusz...). És ezt a jelenséget jól mutatja, hogy nőtt a bankok ún. tőkemegfelelési mutatója (ez kb azt jelenti, hogy mennyi tőkéjük van arra, hogy nagy baj esetén ne menjenek csődbe.)

És akkor vissza a beruházásokhoz

A fentiekből kiedült, hogy sajnos nem történt meg az áttörés. Korábban is előfordult, hogy az egyik időszakban jelentősen nőttek a befektetések, aztán hatalmas visszaesést mutattak. (a teljesség igénye nélkül: 2005 IV. negyedév és tavaly második utolsó negyedév is nagy plusz volt, de nagy visszaesés volt 2007 II. negyedévben és 2010 II. negyedévben). Fontos lenne növelni a beruházásokat (a befektetéseket valódi beruházásokban látni), mert ez a kulcsa a hosszú távú fejlődésnek. A kis pékségünk nem fejlődött, sőt: visszaesett. De nem kell búsulni.

Egy Keynes nevű közgazdász szerint ugyanis még a beruházások szintje is sokkal nagyobb változékonyságot mutat. Logikus: fogyasztani fogyasztunk akkor is ha kevesebb van a pénztárcánkban, de azt már háromszor meggondoljuk, hogy felépítsük-e az új dagasztóüzemet, vagy várjuk meg, hogy meddig van kint a fejünk a túlzottdeficit-eljárás mocsarából.

Lehet tisztán látni. Nem jó, nagyon nem jó, hogy drasztikusan csökkentek a beruházásaink, de ezt nem fogja kompenzálni az, ha a kormány 10 milliárd eurós beáramlásról áradozik és a saját teljesítményeként tünteti fel. Mert ez egyszerűen: hamis adat.

(források: MNB, origo, magyarhirlap, hvg, portfolio, mandiner, hetiválasz)

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr235339106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga.Jakab 2013.06.02. 15:59:37

hazudnak? éééés??? erre kapták a biankó szentkétharmadot...

fidesmaflaálam...

bűnszervezet ejtette túszul az álamot !
országrontó, nemzetvesztő, hazaáruló dakota csürhe !

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.02. 16:09:54

Dehát nem változott a számítás módszere. Mi a gond?

Ppix 2013.06.02. 16:16:06

Józan paraszti ésszel kitalálható:
Ki az az eszement idióta aki ide hozna pénzt beruházni? Amikor 5 perc alatt államosítják vagy különadóztatják...

kzoltana 2013.06.02. 17:24:21

Eközben Derrickkel divatozik demonstratíve a jobbikos képviselő.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4634_derrick_viritott_koszeghy_mellkasan

kpityu2 2013.06.02. 19:08:00

Külföldi befektetőkben bízni nem kell félnetek jó lesz.
süti beállítások módosítása