Oldaltól függ, hogy miként értelmezzük a GDP-növekedést: szárnyalás vagy szerencse; hosszú távú vagy két hónapos hatás; van mögötte valódi támasz vagy csak légvár.

Mi az a GDP és hogy lehet megmérni?

Leegyszerűsítve a GDP (gross domestic product, bruttó hazai termék) azt mutatja, hogy mennyit termeltünk összességében egy adott időszakban az országban. Sok kritika éri ezt a számot, főleg az egyszerűsége miatt – mégis általánosan bevett mutató az életszínvonal összehasonlítására, főleg az egy főre jutó GDP. Szeretjük az ilyen egyszerűségeket – de alapvetően csak annyit tudhatunk meg, hogy Norvégiában élni jobb mint Kínában. (Persze, ha csak ennyit akarunk tudni, akkor teljesen rendben van). Magyarország 12-13 ezer dolláros teljesítményével a középmezőny elején helyezkedik el – de hogy lássuk a mutató torzítását: Jamaicában kevesebb mint feleekkora ez a szám és az EU által kis híján bankcsődbe sodort Ciprusnak pedig több mint kétszerese, ugyanúgy mint Görögországnak.

Mivel mégiscsak blogot írok és nem kormánytanácsadó vagyok zsáknyi pénzért – ezért megemlítem a „Big Mac” alapú mérőszámokat (a nyolcvanas évek végétől mérik, a Big Mac-re számolva lett általánosan elterjedt a The Economist által, de mérik pl kenyérrel is). Ezek valamelyest pontosabb képet adnak: árfolyamkról (a dollárhoz hasonlítva mennnyibe kerül az országokban a Big Mac); életszínvonalról (átlagbérekkel számolva: mennyi időt kell dolgozni egy szendvicsért); lokálisabb mint a GDP (városok szintjén szokták nézni). A Big Mac index alapján árnyaltabb és sajnos rosszabb képet kapunk a forintról, a fizetésünk és a munkánk értékéről.

Ha kritizáljuk is az egy főre jutó hazai terméket mint gazdasági mérőszámot, nem tekinthetünk el attól, hogy a befektetők, nemzetközi pénzintézetek, hitel- és országminősítők vagy akár a többi ország bizonyára felhasználják arra, hogy egy villanófénnyel képet kapjanak az ország helyzetéről. Ezért: igencsak jelentős tud lenni a növekedés/csökkenés hatása. (Ne gondoljuk, hogy a gazdasági szereplők alapvetően matematikusok lennének, az ilyen benyomásoknak vagy akár Kósa Lajos devizával kapcsolatos nyilatkozatainak igenis nagy hatása tud lenni)

+0,7% - sok vagy kevés?

A hír: a magyar GDP 0,7 %-os növekedéssel dobogós helyezést ért el Európában. Ez jól hangzik. Reméljük a fent említett befektetők is csak eddig jutnak el, és máris izzanak a telefonok, hogy rögvest indíthatják a kamionokat a gigantikus mobilgyárakkal. De a kép sajnos árnyaltabb.

Nem szükséges közgazdásznak lenni, hogy belássuk: nem mindegy milyen minőségű ez a növekedés. A termelés két alapvető területre bontható: fogyasztás és beruházás. (Plusz/mínusz a import/export – ettől lesz hazai). És van az a kép a fejekben, hogy a fogyasztás az a javak valamilyen elherdálása, a beruházás meg istenáldotta tevékenység – amiben elég kicsi igazság van. A beruházások fellendülése kétségkívül jó és hosszabb távra hat. De a harminas évek válsága pont túltermelési (azaz relatíve fogyasztás-csökkenési) válság volt, tehát komoly gondokat tud okozni a fogyasztás visszaesése is. Az a jó a közgazdaságtanban, hogy semmi nem egyértelműen pozitív vagy negatív.

Mi a száz?

A 0,7 % az előző negyedévre vonatkozó adat (2012 október-decemberhez képest). De ha megnézzük hogy a tavaly első negyedévhez képest (2012 január-március) milyen változás történt, akkor akár el is szomorodhatunk: -0,3 %. Visszaesés. De nem kell kétségbe esni: ez a szám 2012-ben mind a négy negyedévre -1% fölötti visszaesést mutatott. És ha még inkább belemegyünk az elemzésbe: 2011-ben pedig szárnyalt a gazdaságunk, mert ez a mutató +1,4 és +2,5% közötti növekedéseket mutatott. Szárnyalt? Nem éreztük? Kijutottunk a recesszióból? 2 és fél százalék! Hát kérem: nem. Nem jutottunk ki a recesszióból.

Matematika – de érthető

Ahhoz hogy megértsük ezeknek a számoknak a kettősségét elegendő egyetlen adatot mondanom. Az előző év ugyanazon időszakához képest a GDP 2009 elején 7-8 százalékkal csökkent. Ez hatalmas visszaesés! Valóban betört a válság. Ehhez képest az ezután következő két év növekedése (+0,1 % és +2.5 %) legfinomabban fogalmazva is elhanyagolható, de a korrekció majdhogynem természetes volt. Volt honnan visszajönni. És ha 2012 első negyedévét és az idei számokat nézzük: a helyzet még inkább romlott.

A bejegyzés elején írtam, hogy a GDP igen egyszerű mutató, hát egyszerűsítsük tovább. Induljunk ki abból, hogy szomszédunk, Feri bácsi krumplit termel 2007 óta. Sokmindentől függ, hogy miként alakul a termés (milyen minőségű a vetőburgonya, jó-e az idő, lustább lesz-e Feri bácsi idén mint tavaly, ellopják-e tolvajok a termést) – mindenesetre szögezzük le, hogy az a jó, ha minél több krumpli van. Tegyük fel, hogy éppen a GDP-változásoknak megfelelően változik Feri bácsi termelése is. Íme:

időszak

GDP változás az előző év azonos időszakához képest

Mennyi krumplit termel Feri bácsi?

2007

------

100 kg

2008 I. negyedév

+2,1%

102,1 kg

2009 I. negyedév

-7,2%

94,75 kg

2010 I. negyedév

+0,1%

95,7 kg

2011 I. negyedév

+2,5%

98,1 kg

2012 I. negyedév

-0,7%

97,4 kg

2013 I. negyedév

-0,3%

97,1 kg

És ez már kevésbé mutat jó képet, ugye? Azt jelenti, hogy Feri bácsi még mindig három kilóval kevesebb krumplit termel mint 2007-ben. Olyan ez mint a lakosságszám növekedés vagy csökkenés. Már az is túl bonyolult, ha azt mondjuk, hogy a lakosság csökkenésének üteme lassult... attól még csökkent... ugyanúgy kevesebben vagyunk, és ugyanúgy kevesebb a krumpli.

(Megjegyzés: a kezdeti időpontot, 2007-et teljesen véletlenszerűen választottam. Ha 2008-at nézném, akkor mínusz 5 kg krumpli, ha 2006-ot, akkor pedig mínusz 1,5 kg krumpli az idei első negyedéve termésünk – tehát egyik év termelését sem értük el.)

Ami aggasztó

 

Ami aggasztó, az utolsó két év eredménye. Azt jelenti, hogy nemhogy növekedés nem volt, nemhogy vége van a recessziónak, hanem legenyhébb megfogalmazásban is stagnált a GDP (két év alatt 1 százalékpontnyi csökkenés).

...és a kommunikáció. Teljes blogbejegyzést érdemelne, hogy megint kiraktuk a trafik kirakatába az eredményeket saját vállunkat veregetve és mindeközben nemhogy sikerről nem lehetne beszámolni, hanem azon kellene aggódnunk fogösszeszorítva, hogy rá tudjunk lépni a javuló pályára.

Remélem érthetően sikerült elmagyaráznom, hogy érdemes kicsit a számok mögé nézni, mert a címoldalakon közölt információk remélhetőleg iránytűként szolgálnak a nagy gazdasági szervezeteknek, de nekünk – akármennyire is hülyének vagyunk nézve – sajnos annyi krumpliból kell kijönnünk, amennyi valójában van.

(Az adatok a ksh honlapjáról származnak, érdemes böngészni)

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr945317638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.27. 12:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.05.27. 11:41:42

@nemjogasz: Nézd, az ilyen több a jobb / kevesebb a jobb értelmi szinten levő embereket talán megfogy egy ilyen. De aki ennél kicsit is értelmesebb, az tudja, hogy a statisztika azért jó, mert mindig azt tudom kihozni, amit én akarok. Ha akarom, akkor tudok olyan adatokat találni, ami alatt Fletó alatt szárnyaltunk, és most meg mélyrepülünk, de más adatokból meg tudok olyan statisztikát is csinálni, ami azt mutatja, hogy Fletó alatt mélyrepültünk, és most szárnyalunk.

Ha az ellenkezőjét akarom a posztnak bizonyítani, akkor hozok olyan grafikonokat, ami azt mutatja, hogy az EU nagy része csökkent, mi meg még párak növekedtünk. Ha pedig azt, ami a posztban van, akkor pedig adatokat arra, hogy a 3-7-11-15 éves növekedési adathoz képest hogy hogyan állunk.

Mindkettőre lehet mondani, hogy nem hisz a számoknak. Csak akarat kérdése. No meg egy pici matek :)

Egyébként itt a GDP növekedés aránya, egy kicsit tágabb intervallumok között, és a mienken kívül még mellétéve pár környező ország:

http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&met_y=ny_gdp_mktp_cd#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_kd_zg&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:HUN:CZE:HRV:SVK&ifdim=region&tstart=517528800000&tend=1306447200000&hl=hu&dl=hu&ind=false

A mi grafikonunk vajon miért kezd már 2004-ben lefele menni, és miért nem csak akkor, amikor a többi környező országé is, a válság miatt?

pánpéter 2013.05.27. 11:42:58

@tommybravo:
2004 és 2010 között kik is voltak kormányon? nem emlékszem pontosan, segíts kérlek...
6 évük volt rá, hogy kikerüljünk, nem sikerült...

lehet itt károgni, meg szétkenni a felelősséget, csak nem érdemes.

Peetiboy 2013.05.27. 11:43:26

Ez a 10,5 Mrd beáramló tőke az új kedvencem. Az megvan, hogy ennek kb. kétharmada részvényekbe és állampapírokba érkezett. Ami egyrészről azt jelenti, hogy ugyanolyan gyorsan mennek is, ahogyan jöttek, másrészről megint nőtt a kitettségünk a külföld felé. Állampapírt ugyanis azért vesznek, mert még mindig magasabb kamatot kapnak utána a mi adónkból, mint a németekéből. A részvényeket illetően a nagy magyar OTP 70%-ot meghaladó része van külföldi kézen. (Nyilvános adat, ott van a honlapjukon).
Szóval, a tőkevonzást ne tessék összekeverni a friss működő tőke vonzásával. Nagyon más a kettő közgazdaságilag...

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.05.27. 11:47:47

@pánpéter:
"2004 és 2010 között kik is voltak kormányon? nem emlékszem pontosan, segíts kérlek...
6 évük volt rá, hogy kikerüljünk, nem sikerült...

lehet itt károgni, meg szétkenni a felelősséget, csak nem érdemes. "
És az a legjobb, hogy amikor az MSZP volt kormányon, akkor a kutyát nem érdekelt ez az EU-ban, csak akkor, amikor Orbánék kerültek hatalomra. De akkor aztán hirtelen nagyon fontos lett. Az már csak a sors fintora, hogy éppen akkor akartak először szankcionálni, amikor először hoztuk azokat a paramétereket, amik meg nem léte miatt indult az eljárás még anno 2004-ben.

Ez is csak egy ugyanolyan erőtlen kísérlet, mint az előző próbálkozások. Az embereket ez sem fordította Orbán ellen, de legalább tovább növelte az amúgy sem kis EU ellenességet. Biztosan megérte...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 11:48:41

@Wagem: @szonár: @nemjogasz: Nézzük meg a számokat hosszabb időtávon, mondjuk 15 év alatt!

A KSH szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatai szerint így változott a GDP:
1998. I. negyedév: 100,00%
2002. I. negyedév: 116,8% (+16,8% Orbán)
2004. III. negyedév: 139,3% (+19,3% Medgyessy)
2009. I. negyedév: 132,2% (-5,1% Gyurcsány)
2010. I. negyedév: 131,6% (-0,5% Bajnai)
2013. I. negyedév: 132,6% (+0,8% Orbán)

tommybravo 2013.05.27. 11:54:37

@pánpéter: Bekerülni a fidesz tevékenysége miatt sikerült, nem kikerülni meg az mszp miatt. Hadd' ne mentsem fel egyiket sem!

szonár 2013.05.27. 12:05:09

@Távmunka blog: Nézhetjük akármekkora időszakban.

A lényeg, hogy az adatokat sosem önmagukban, hanem a körülményekhez képest kell értékelni.

Márpedig a körülményekhez képest a 2013. I. negyedévi GDP-adat nagyon jó. Messze a várakozások feletti.

szonár 2013.05.27. 12:05:43

@tommybravo: Relativizálni próbálsz, de a valóság az, hogy bekerülni is az mszp tevékenysége miatt sikerült.

exilis 2013.05.27. 12:05:51

Én mint közszolga csak annyit tudok mondani, hogy lassan 5 éve nem emelték a fizumat, és nemrég megállapodtak az EU-val hogy 2016-ig nem is lesz béremelés a közszférában. Magyarul 8 évig nulla százalékkal nő a bérem (valójában csökken, mert a cafeteriát is megvonták). Ilyen alapon tökéletesen leszarom, hogy mínusz 1 vagy plusz kettő a GDP, mert nálam ebből semmi nem csapódik le - és vagyunk még ezzel így pár százezren itt a végeken, ahol más foglakoztató nincs csak az állam.

tommybravo 2013.05.27. 12:07:31

@szonár: Azt azért vágod, hogy 2004 áprilisig kik voltak kormányon, nem? Szerinted 2004. júliusában milyen adatok alapján tettek minket a kispadra? A május-június???

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.05.27. 12:09:35

@tommybravo: 2004?
1998- 2002-ig volt Orbán kormány, ha erre célzol.

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.05.27. 12:13:15

@totorohun: Ez jó, amikor kiderül, hogy nem is olyan jók ezek az adatok a kormány ekézésére, vagy esetleg visszanyal a fagyi, akkor hirtelen kiderül, hogy nem is olyan fontos adatok:)

"és nemrég megállapodtak az EU-val hogy 2016-ig nem is lesz béremelés a közszférában. Magyarul 8 évig nulla százalékkal nő a bérem"
És mi ezzel a gond, ezt akartátok, nem? Az elmúlt 2-2,5 év másról sem szólt, csak arról, hogy milyen tuskó a kormány, hogy nem állapodik meg az EU-val. Ráadásul ugyanezek az emberek IMF megállapodást is akartak, aminek köszönhetően nem, hogy stagnált, hanem csökkent volna a fizetés.

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.05.27. 12:14:45

@tommybravo: " Azt azért vágod, hogy 2004 áprilisig kik voltak kormányon, nem?"
Ilyen durva csúsztatást? Hát ha ezt bárhol társaságban előadod, még a legprimitívebb ember is kiröhög :)

szonár 2013.05.27. 12:19:23

@tommybravo: Régen volt, de ennyire nem. Az első fidezs-kormány 2002-ig volt hatalmon, nem 2004-ig.

exilis 2013.05.27. 12:21:42

@Ellenőrző QR kód: Te érdekes módon besoroltál engem egy oldalra. Érdekelne mi alapján? ( HA számít: tökéletesen pártfüggetlen vagyok, mindkét oldal kretén, a híveik még nagyobbak)

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.05.27. 12:22:41

@Ellenőrző QR kód: Az már tényleg a legalja, amikor elkezdenek győzködni, hogy akkor nem is ők voltak kormányon :)

Amúgy én a helyedbe nem a 2002-2004 időszakot tagadnám le, akkor azért még úgy-ahogy ment az országnak. Bár az ilyen "az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel", és ehhez hasonló elszólások már akkor is voltak. (külön kiemelem, hogy a mostani kormányt is a korrupció miatt vádolja leginkább az ellenzék, tehát egy ilyen elszólás is elég súlyos dolog lehet)

De én inkább akkor is a 2006-2010 -re hajtanék rá, azt sokkal kifizetődőbb lenne letagadni:)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 12:23:51

@szonár: Van viszonyítási alap a régióban az éves növekedéshez:

Románia: 2,1% növekedés 2012. első negyedévéhez képest.
Szlovákia: 0,9% növekedés 2012. első negyedévéhez képest.
Lengyelország: 0,4% növekedés 2012. első negyedévéhez képest.
Magyarország: 0,3% csökkenés 2012. első negyedévéhez képest.

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.05.27. 12:25:23

@totorohun:
"Te érdekes módon besoroltál engem egy oldalra. Érdekelne mi alapján?"
Ha valaki azt próbálja beadni az embereknek, hogy 2002 és 2004 között nem az MSZP - SZDSZ koalíció, hanem a FIDESZ volt hatalmon, az úgy gondolom elég egyértelmű helyzet. Nem? :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 12:27:09

@tommybravo: @Guybrush Threepwood, mighty pirate: Azért 2004-ben tettek szégyenpadra minket, mert 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz...
2002-ben és 2003-ban 7,3-9% volt a hiány, de a 2001-es 4,1%-os hiány se túl nagy dicsőség.

room_101 2013.05.27. 12:31:43

Micsoda óvodás színvonal ez a "de az egész úgy kezdődött, hogy a Pistike visszaütött, mikor köcsögnek neveztem"
A Feri bácsitól meg el kell venni minél több krumplit adóba, és odaadni annak, aki ránk szavaz.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.05.27. 12:45:03

@Távmunka blog: Én csak annyit írtam, hogy az első Orbán kormány 1998-2002-ig volt hatalmon, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben.

nusica 2013.05.27. 12:46:34

Biztosra vettem, hogy egy nyilvánvalóan jó hírt is megpróbál majd valaki eltorzítani, demagóg gyűlöletében.

nusica 2013.05.27. 12:48:31

@totorohun: mit emeljenek rajta, ha munkaidőben gyalázod a kormányt?

tommybravo 2013.05.27. 12:49:17

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: @Távmunka blog: @szonár: Jogos, ezt a dátum dolgot csúnyán benéztem, természetesen 2002-ben volt kormányváltás.

Reszelő Aladár 2013.05.27. 12:58:26

A nagyedéves összevetés a szezonalitás miatt sánta lesz.
Példa:
Ausztria télen hoz sokat: a turizmus aránya 10 a GDP-ben, ebből a legtöbben sízők. Azt ugye télen szoktak.
Itthon a mezőgazdaság elég domináns, ami főként nyáron és összel realizálódik.
A lényeg az a szám lesz, amit a kormány jelenleg 1% közelébe a bizottság inkább 0% közelébe rak.

Jelenleg ezen megy a kötélhúzás. Pontosan mintha a cerka 1%-al hosszabb vagy nem. Ennek élvezeti értéke eligha van.
Ha majd évente nő 4%-ot, akkor 4 év múlva már a szex is jobb lehet.

exilis 2013.05.27. 12:59:23

@Ellenőrző QR kód: Én nem mondtam ilyet. Legalább nézd meg mire válaszolsz.

exilis 2013.05.27. 13:00:24

@nusica: Nem lehet mindenki nyugger mint te.

SemBoga 2013.05.27. 13:04:20

@pánpéter: a deficit eljárás, mint a neve is mutatja, a deficittel foglalkozik, nem azzal, hogy jó-e a teljesítménye egy országnak

exilis 2013.05.27. 13:06:44

@nusica: És nem is gyaláztam a kormányt. Beírtam egy tényt, ami tökéletesen pártfüggetlen.(Mint írtam nem vagyok se jobbos se balos. Mindkét szekértábort kreténnek tartom, ez itt is megmutatkozik pl. a te beírásodban)
Na léptem dolgozni. További jó fröcsögést.

daito 2013.05.27. 13:10:42

A GDP - mint mérőszám - idehaza nagy mantra, amikor éppen valakinek eszébe jut. Az elmúlt 20 év magyar közélete, politikája, újságírása ragadt meg ezen a szinten, mert.
Persze, minden közgazdász ismeri, de az elmaradott nyugaton gyk. a makroökonómia könyvek a 10. oldalon túllépnek rajta, mármint a misztifikálásán, és sokat - többet foglalkoznak a GNP, GNI, NNP, stb és /capita számokkal, meg a még újabbakkal. Anno, az egyik magyar egyetemen úgy tanították a hibáját - amiben igazság van, hogy ha az ország betemetné a Balatont, akkor annak az értékével nőne a GDP - ami röhej.

Persze ez konyhanyelv - de a köznyelvben így is használják.
Általában, amikor az aktuális kormányunk bedob valami makrogazdasági jellegű adatot - akkor az biztosan tudható, hogy kerestek egyet, ami éppen jól néz ki. Nemcsak ez a mostani csinálja ezt - nagy pofával. Ugyanezt tette mindegyik előttük is.

Ebben a kérdésben ezek sem különbek.

mindenjónévfoglalt 2013.05.27. 13:12:55

@Medgar: Nem negyedévekben számol. Az, hogy a 2008 Q1-ben a növekedés 2,1% volt, az azt jeleni, hogy a 2007 Q1-es bázishoz képest év/év alapon. és így tovább.

komplikato 2013.05.27. 13:26:30

@pánpéter: "éppen kikerülünk a túlzott deficit eljárásból, ahova a ballibsi kormányok alatt kerültünk."

OFF: Speciel nem, mert 2001 óta voltunk ott. Persze a 2004-es belépés miatt könnyű rájuk kenni.

Ja és lényegtelen kikerülünk vagy sem, mert most sem azért nem jön a pénz, hanem mert még a butus EU-nak is feltűnt, hogy 9 pályázatból 10-et a Simlicska elvtárs nyer és elzárták a pénzcsapokat.

komplikato 2013.05.27. 13:28:56

@tommybravo: Na igen így gömbölyű. Mind két "félnek" vaj van a füle mögött a témában.

regress 2013.05.27. 13:31:38

ja,fideszesek és a matek.olyan ellentétesek egymással,mint matolcsi szemei

komplikato 2013.05.27. 13:41:27

@Reszelő Aladár: "Ausztria télen hoz sokat: a turizmus aránya 10 a GDP-ben, ebből a legtöbben sízők. Azt ugye télen szoktak."

Az Alpokban? Simán NEM. Szerintem ott Franciaország, Svájc és Ausztria vonalon egész évben mennek a sípályák. Vagy a nagyobbik felében biztos.

Reszelő Aladár 2013.05.27. 13:45:24

Simicskát feljelentette már valaki? Mert az itt elhangzó vádak alapjai lehetnének egy eljárásnak is.
Amíg csak dobálóznak egyesek, addig egy átlag szóvivő szintjét fogják súrolni. Ha egyszer lesz kormányváltás, akkor megint meg lehet próbálni Keller elvtársal meszelni a gyanús alakokat. Az is sikertelen lesz, úgyanúgy ahogy 2002 után is az volt, és Gyurcsányék is elsétáltak.
Mert ők nem hülyék, hanem vannak ügyvédeik akikkel le lehet papírozni a dolgot. Ha pedig le van papírozva, akkor az szabályos. Ilyenek a szabályok. Ezek nem változtak a történelem során.

A kérdés, hogy ha a történelem során ez így volt szinte mindig, akkor most 2013-ban miért gondolja bárki is hogy másképp lesz.
Nyugaton még az is korrupció gyanús, ha valaki közhivatban a családtagját alkalmazza. Én sem tenném másként. Bennük bízom. Korrupt vagyok?

komplikato 2013.05.27. 14:08:08

@SemBoga: Ezért vicces, amikor valamiféle hatalmas gazdasági eredmények adják el a deficit csökkentését, miközben ahhoz használt eszközökbe rokkan bele a gazdaság.

komplikato 2013.05.27. 14:11:55

@Reszelő Aladár: "Simicskát feljelentette már valaki?"
Itthon nem tudom. Amúgy kinél is lehetne? A "független" ügyészségnél? A "független" bíróságnál? A "független" rendőrségnél? :D

Viszont rémlik, hogy a röpke 900 milliárd vissza tartott EU pénz nagy része az ő "megnyert" projektjeihez folyt volna. És most nem folyik. Nem tudom kint fel lehet nyomni? vagy már megtette valaki?

2013.05.27. 14:14:48

@Távmunka blog: 2002-ben és 2003-ban 7,3-9% volt a hiány, de a 2001-es 4,1%-os hiány se túl nagy dicsőség. @tommybravo:

Csak a naptárt kell ismerni: a 2002-es adatok 2003 -ban kerülnek nyilvánosságra. A gazdaságban áthúzódó hatás is van. A 2004-es belépéskor csak a 2003-as adatokig állnak rendelkezésre korrekt számok.

2013.05.27. 14:21:00

@Wagem: Rekor mennyiségű 10,5 milliárd euró jött be az országba az utóbbi időkben."

Ez csak "karvalytőke", amit a vezír annyira utál.
Úgy gondolkozol, mint a svájcihitelesek, akiket még nemrégen az ország rákfenéjének kiáltottál ki.
Gondolkozz: az a tőke, ami most bejön, befektetés. Nagyrészt. A beruházásokkal nincs gond. Feltéve, ha több beruházás történik, mint leépítés.
A többi tőkemozgás, bármikor kivonható. Az, hogy az állam eladósodik, csak akkor jó hír, ha olcsón teszi. tehát , ha azt mondod, hogy jó , hogy most több állampapírt bocsájtunk ki, meert most kevés kamatot kell fizetni utána, azt is mondod, hogy később többet kéne, tehát a gazdaság romlására számítasz!

Na most gondold át, mit nyilatkozik Mató meg Varga!

Laciii 2013.05.27. 14:33:58

@komplikato:
Miért ne lehetne? Lehetni bármit lehet, csak papíron ő is tiszta, mint Gyurcsány meg Bajnai.

DR. Smit Pal 2013.05.27. 15:55:55

Nem érdekelnek a számok, Orbán Viktor a haza megmentője, ezért minden körülmények között rá fogok szavazni.

csakhalkanszólok 2013.05.27. 16:03:35

...szarul akarjuk érezni magunkat na!

Gyerekek! Tényleg okoz valakinek lelki boldogságot hogy minden áldott nap rettegjen valamitől? Nem elég akkor szomorúnak lenni ha negatív az előjel? Most pozitív, reméljük az is marad, és tök mindegy kitől pozitív.

Ami jó hír, annak örüljünk, ami rossz hír, azon gondolkodjunk el. Minden relatív. A negatív is, a pozitív is.

hot-spot (törölt) 2013.05.27. 16:37:38

Majd a kínai hamarosan megoldja ezeket az undorító számokat és az egész költségvetési hiányunkat.
Azt annyi nekünk.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 16:51:41

@Reszelő Aladár: Keller, Papcsák és Budai is nagyon eredményes volt a politikusbűnözés felderítésében, még jó, hogy teljesen megtisztították a magyar közéletet :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 16:54:14

@hot-spot: Kínai? Azt pletykálják, hogy a japánok vehetnek magyar államkötvényt meg indíthatnak pár beruházást, mivel éppen néhány százmilliárd dollárt öntenek a piacra.

zobod 2013.05.27. 17:21:46

A +0,7% azért fontos, mert ezzel technikailag kikerültünk a recesszióból.

@Távmunka blog: a listádról egyedül a román adat érdekes. A cseheknél, szlovéneknél hozzánk hasonló stagnáló/recessziós pálya van, valamiért őket lehagytad. A szlovákok, lengyelek az államadósság jelentős növelésével tudták a növekedést fenntartani az elmúlt években, Szlovákiában nagyon jelentősen, 29%-ról kb. 52%-ra nőtt 2008 óta a GDP arányos adósság. Persze könnyű nekik, stabil helyzetben vágtak neki a válság éveinek. Magyarországnak nem volt módja anticiklus gazdaságpolitikára, mert a szoclib a '2000-es arany éveket a GDP arányos adósság brutális felpörgetésére tudta csak felhasználni, képességeikből ennyire futotta.

nusica 2013.05.27. 17:24:11

@komplikato: szimplikato, milyen érdekes, nem, hogy ilyenkor eszetekbe se jut a steretetreméltó Európa bácsi, ugye? :)

nusica 2013.05.27. 17:25:22

@csakhalkanszólok: jól meg lehet élni rettegtetésből, ezt ne felejtsd.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 17:28:59

@zobod: A szlovéneknél és horvátoknál tudomásom szerint még nincs végleges adat az első negyedévre, ezért maradtak le.

nusica 2013.05.27. 17:29:31

@zobod: Románia helyzete viszonylag jól magyarázható azzal, hogy az elképesztő kivándorlási hullám lehetővé tette a segélyezés sökkentését, és volt erejük a felszabadult energiák egy részét a termelés hatékonysága növelésére fordítani. Közelről szemléltem a folyamatokat :)

nusica 2013.05.27. 17:31:04

@Távmunka blog: nyomorult szlovének... Mintaállamból végletesen leszakadt sereghajtókká váltak... Nem jutalmazták még az eszeveszett magyargyűlöletüket sem a befektetők.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 17:37:18

@nusica: Szlovénoknál magyargyűlölet? Én csak kétszer voltam ott, de nem éreztem semmilyen gyűlöletet. Viszont azt láttam, hogy az életszínvonal közelebb van az osztrákhoz, mint a magyarhoz.
A sereghajtóból utolsó az inkább Magyarországra illik, EU-s csatlakozás előtti és mostani állapotban.

nusica 2013.05.27. 17:40:51

@Távmunka blog: a számok másról árulkodnak. Szlovénia recseg-ropog, az összeomlás szélére navigálta magát. Borut Pahor elnök úr elvakult magyarellenességéről ezek szerint nem hallottál... (A szlovén "nép" természetesen éppúgy nem gyűlöli a magyarokat, mint ahogy a magyar "nép" nem gyűlöli a szlovéneket.)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 17:48:12

@nusica: Azt tudom, hogy a 2008-as magyar állapothoz hasonlóan rossz állapotban van a gazdaságuk, de a politikusaikat nem igazán ismerem. Egy 2 milliós országban meg lehet élni egy 5-6 ezer fős kisebbség gyűlöletéből???
A szlovén válság azt jelenti, hogy nem tudnak a miénknél 30-40%-kal magasabb szinten élni, pedig náluk is volt kommunizmus...

zobod 2013.05.27. 17:52:07

@Távmunka blog: a hitellufi kipukkanása valahol, valakiknél lecsapódik. A bankoknál leírt kölcsönök miatti veszteségeket ha nem is egészében, de valakinek állnia kell. A szlovéneknél, a bankrendszerben lévő magas állami tulajdonrész okán, a költségvetésük a hunyó. Az euroövezeti tagság pedig inkább korlát, mint lehetőség ebben a helyzetben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 17:58:14

@zobod: Sokan most jönnek rá, hogy a közös pénz az önálló monetáris politika feladását is jelenti és nem lehet válság idejére csak úgy kilépni az euróövezetből, aztán vissza a fellendülés idejére.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2013.05.27. 18:06:20

Államadósság
2010 - 19933 milliárd
2013 - 23400 milliárd

Magyarország jobban teljesít.

csakhalkanszólok 2013.05.27. 18:36:48

@nusica: " jól meg lehet élni rettegtetésből, ezt ne felejtsd."

Tudom én, hogyne tudnám... elfelejteni meg lehetetlen a tömeges bérrettegők és bérrettegtetők láttán.

szamoai 2013.05.27. 19:23:59

@Reszelő Aladár:

" Nyugaton még az is korrupció gyanús, ha valaki közhivatban a családtagját alkalmazza. Én sem tenném másként. Bennük bízom. Korrupt vagyok?"

a régi viccet parafrazálva: nem vagy korrupt de igényed, az lenne rá..

Főleg ahogy elnézem a "ha van elég jó ügyvéd aki lepapírozza akkor nincs is semmi gond" - hozzállásodat.. már bocs:)

fehérfarkas 2013.05.27. 19:38:49

@pánpéter: "2004 és 2010 között kik is voltak kormányon? nem emlékszem pontosan, segíts kérlek...
6 évük volt rá, hogy kikerüljünk, nem sikerült...
lehet itt károgni, meg szétkenni a felelősséget, csak nem érdemes. "

Azért én örülnék, ha aa GDP olyan ütemben növekedne mint 2002-2006 közti fél évtizedben. De még az akkor gyengének számító 2007-es is sajnos jobb mint a tavalyi és az idei.
A 2008/2009-es világgazdasági válság pedig más országok GDP-jében is csökkenést hozott. Bajnai 2009-ben vette át a kormányt, és 1,2%-os növekedéssel adta át. Ezt sikerült Orbánnak/Matelcsynak csökkenéssé ledolgoznia. És most azon megy a fideszes propaganda, hogy idén éves szinten nem olyan nagyot csökkenünk mintt tavaly. Ahelyett, hogy növekednénk.

A másik meg az államadósság. Most már GDP arányosan és nominálisan is magasabb mint 2010-ben a kormányváltáskor. Ennyit az államadósság elleni harcról.

A költségvetési hiány nagyon jól mutat, csak idéz az eltervezett költségvetéshez képest kb 270 mrd ft-os megszorítást kell bevezetni. Pedig az elmúlt 3 évben is volt már 2700 mrd ft megszorítás. Bajnait ennek a töredékéért nemzelellenesnek, népnyúzónak, az emberek megnyomorítójának nevezte a Fidesz és a fideszes média. Most akkor mi is van? Most akkor Orbán és Matolcsy meg Varga mcsodák?

fehérfarkas 2013.05.27. 19:44:48

@Távmunka blog:
Neked is közlöm: 2008-ban Európát elérte a világgazdasági válság. Nemcsak a magyar GDP esett, hanem más országoké is. Sőt, még az ázsiai kistigrisek gazdaságai sem tudták tartani a szárnyaló növekedésüket. Sőt, még Dubainak is pénzügyi segítségre volt szüksége. De ha a szent Orbánius Victorius lett volna hatalmon, akkor biztos az országhatáron kívül ragadt volna a válság, ugye?
Nos Bajnai ilyen körülmények között vette át a válságot menedzselni nem képes Gyurcsánytól a kormányt. És onnan hozta fel a gazdaságot 2010-re -6,5% GDP csökkenésről 1,2% GDP növekedésre.

fehérfarkas 2013.05.27. 19:47:19

@Ellenőrző QR kód:
Szeinted az elmúlt 3 év 2700 mrd Ft-os megszorítása honnan volt?
Vagy te is abban a tévhitben vagy, hogy egy külön kassza amiből megszorít a kormány, és van egy másik az embereké?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.05.27. 19:52:52

Nézzünk már néhány hírt a közelmúltból te szerencsétlen Gyurcsány csicska:

index.hu/gazdasag/2013/05/27/hihetetlen_hogy_mennyi_penz_jott_mo.-ra/
"A külföldi közvetlentőke-befektetések magyarországi állománya együttesen 78,5 milliárd euró volt 2012 végén, ami a GDP arányában a legmagasabb, illetve egy főre vetítve a második legmagasabb a közép-európai térségben."

index.hu/chart/2013/05/15/europai_dobogos_a_magyar_novekedes/
"0,7 százalékkal nőtt a magyar GDP az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Ezzel kijöttünk a technikai (statisztikai) recesszióból és elméletileg újra növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, "

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.05.27. 19:55:04

@fehérfarkas:

Most is mindenhol recesszió van szinte.

És ami a lényeg.

Akkor egész EU-s viszonlatban sereghajtók voltunk szinte minden gazdasági mutató tekintetében (nem csak 2008-ban, hanem 2004-2009-ig végig), addig most élmezőnyben vagyunk, de legalább középmezőnyben.

Ennek köszönhető hogy amíg 2002-ben a szlovákok elött voltunk mindenben 2010-re az EU-ban utolsóak lettünk.

Most közelítünk ismét a középmezőnyhöz.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.05.27. 19:57:13

@fehérfarkas:

Engem meggyőztél.

Megyek is tüntetni a kereskedelmi TV-k és a bankok sanyargatása ellen, és követelem a rezsinövekedést.

Ahogy a régi jó MSZP kormányok alatt ez megvalósult.

fehérfarkas 2013.05.27. 19:57:20

@zobod: Valójában tavaly nem recesszió volt hanem stagfláció: a csökkenő GDP növekvő (5,7%) inflációval és növekvő munkanélküliséggel párosult.

01234567 2013.05.27. 20:30:08

Döglött az ingatlanpiac, az építőipar, autókereskedelem egy szint alatt szinte nincs, hála a bankok okos hitelpolitikájának. Maximum 2 millió munkaképes embernek van az állam számára adó formájában értékelhető jövedelme, minimum 3 millió munkaképes ember van értékelhető jövedelem nélkül. 5 éve több munkahely szűnik meg az országban mint amennyi létre jön. Legalább fél millió ember és a családjuk küzd az adósságcsapdával. Legalább 1 millió ember külföldre ment dolgozni a munkaképes lakosságból, ebből minimum 6-700000 az utóbbi 5 évben. Nincs hazai ipar, mezőgazdaság, egyáltalán termelés, a multikat csak a kedvezmények tartja itt, legtöbbjük összes haszna az állam számára az alkalmazottak utáni személyi jövedelem adó TB és nyugdíjjárulék. Akkor most itt minek kéne lenni?

flippant 2013.05.27. 20:44:09

Na és 1989-ben Feri bácsi mennyi krumplit termelt? Ugye, ugye?

Beszoptátok az egész gengszterváltást, birka félázsiai magyarok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 23:20:26

@fehérfarkas: A számokkal megint hadilábon állsz: összesen 5,1%-os GDP csökkenés volt Gyurcsány 4 és fél éve alatt, majd 0,5%-os csökkenés Bajnai alatt. És ne felejtsük el, hogy Bajnai a Gyurcsány-kormány minisztere volt!
Egyébként a válság mélypontján lett kormányfő, amikor az európai gazdaság kezdett magához térni (2009. március és szeptember között bárki 30-40%-ot kaszálhatott a tőzsdéken).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 23:25:53

@01234567: A bankok hitelpolitikája a hibás vagy a hitelt felvevő emberek és cégek?
A számaid szerencsére kissé túlzóak :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 23:29:07

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Lassan közelítünk a 2004-ben csatlakozott 10 új uniós tagállam középmezőnyéhez. Vagyis elérjük a 20-21. helyet a teljes EU27-ből :(

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 23:31:50

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: A kereskedelmi tévék kapcsán csak az a kérdés, hogy tényleg Simicskáékhoz kerül-e a reklámadóval fenyegetett TV2 vagy a Viasatnak még így is kell.

fehérfarkas 2013.05.28. 08:33:54

@Távmunka blog: "A számokkal megint hadilábon állsz: összesen 5,1%-os GDP csökkenés volt Gyurcsány 4 és fél éve alatt, majd 0,5%-os csökkenés Bajnai alatt. És ne felejtsük el, hogy Bajnai a Gyurcsány-kormány minisztere volt!
Egyébként a válság mélypontján lett kormányfő, amikor az európai gazdaság kezdett magához térni (2009. március és szeptember között bárki 30-40%-ot kaszálhatott a tőzsdéken)."

Úgy látszik szereted vérré aláztatni magadast minden blogon.
Akkor beteszem a tényadatokat a GDP és az ipari termeléssel kapcsolatban az "emút8évből":

Magyarország GDP növekedése 2002-2010 között:
GDP növekedés %-ban (éves átlag)
2002: 4.3
2003: 4.1
2004: 4.6
2005: 4.3
2006: 4.2
2007: 1.1
2008: 0.4
2009: -6.5
2010: +1,2

Ipari termelés növekedése (%) :
2002: 2.8
2003: 5.9
2004: 8.3
2005: 7.3
2006: 10.1
2007: 8.1
2008: 0.0
2009: -17.7
2010: 10.7

A 2007/8-as évek kormányválsággal teli évek voltak, akkor szakadt a kialíció is, meg akkor volt az ún. szociális népszavazás, ahol az egészségügy és oktatás átalakítását (vagy legalábbis annak kulcs lépéseit) a lakosság leszavazta. Ki is kezdeményezte azt a népszavazást? A szimbólikus 300 Ft vizitdíj, meg a tandíj leszavazása nagyon okos ötlet volt, csak emiatt az akkori kormány visszalépett a reformoktól, és hagyta a rendszert úgy ahogy volt. Emiatt most mind az ingyenes egészségügyi szolgáltatás igénybevétele, mind az ingyenes oktatás valójában többe kerül, mint az akkor leszavazott fizetős került volna. A kormányból ki is vált az SZDSZ és a parlamentben már nem volt kormányzati többség.
De közben 2008 őszén meg be is gyűrűzött a világválság. Ezt Gyurcsány képtelen volt kezelni. 2009 tavaszán le is mondott, és Bajnai vette át a kormányzást. És a gyors és határozott intézkedésihez az MSZP és SZDSZ frakcióit maga mögé tudta állítani. Meg tudta értetni velük, a válságból kimenni nincs más út, mint az ő programját végrehajtani. Nem ígért kolbászból kerítést, hanem azt mondta, hogy fájni fog, de a válságból ki fogunk kerülni. Ezt ígérte és megtette.
Aztán jött a kormányváltás, ahol Orbán 1,2%-os GDP növekedést 2 év alatt az unortodox gazdaságpolitikájával -1,7%-ra levitte. És éves szinten most is csökken a GDP. A nagy sikerpropaganda csupán arról szól, hogy idén kevésbé csökken mint tavaly.

És az államadósság elleni harcban is elbukott Orbán unortodox gazdaságpolitikája: az államadósságot nem sikerült csökkentenie, hanem tovább nőtt. Az államadósság magasabb mint a kormányváltáskor.
Pedig elvettek 3200 mrd Ft manyup megtakarítást + bevezettek 2700 mrd Ft megszorítást és idén további 270 mrd Ft megszorítás várható.
És persze nem épültek autópályák sem, nem vettünk új motorvonatokat és mozdonyokat sem, a panelprogram is lelassult, a városi úthálózatfelújítási program is leállt.
Az államadósság mégis nőtt.

De a munkahelyek teremtésében is csak romlott a helyzet a kormányváltás óta.
Csupán a közmunkások számával tudja kormány a romló munkanélküliséget kikozmetikázni a statisztikában.
Csakhát egyrészt a közmunka az nem állandó, hanem ideiglenes. Másrészt a közmunkások nem végeznek termelő munkát. Harmadrészt pedig ezt az adófizetők fizetik, és nem pedig a piac által létrehozott új munkahelyek.

De legalább megnyugodhatsz, mert az 1 kulcsos adó révén a magasabb jövedelműek több pénzt visznek haza mint a kormányváltás előtt.
Hogy az átlagos és alacsony jövedelműekkel mi van? Hát az, amit Lézer Dzsonni, a mestered mondott: mindenki annyit ér, amennyit keres, a szegények maguk tehetnek róla.
Élvezd ki az unortodoxiádat még 1 évig. Mert ha mégis nyerni tudna az ellenzék, és Bajnai lenne a miniszterelnök, akkor az unortodoxia véget ér.

fehérfarkas 2013.05.28. 08:46:42

@Távmunka blog: "Egyébként a válság mélypontján lett kormányfő, amikor az európai gazdaság kezdett magához térni (2009. március és szeptember között bárki 30-40%-ot kaszálhatott a tőzsdéken). "

És mi köze ennek a GDP-hez?
Az ázsiai és BRIC portfóliokkal rendelkező részvényalapok száguldásából hogyan lesz GDP növekedés Európában?
Nem a délkelet-ázsiai és brazil gazdaság ment át zuhanásba 2008-ban, hanem az USA és az európai. Pont a mi nagy gazdasági partnereink, és felvevőpiacaink.
(Persze Ázsiában is sok ország igencsak megérezte a válságot, de mivel azok gazdasága inkább Kínától függ, ezért gyorsan talpra tudtak állni különösebb megerőltetés nélkül - nálunk az az út nem volt járható, mert a mi gazdaságunk elsőröban Németország felvevőképességétől, meg a többi nyugati országétól függ; és ha szűkül a német és a nyugati kereslet, akkor annak megfelelően kell alakítanunk a gazdaságpolitikánkat, és nem pedig japán kisbabák feneének piros pöttyeire építeni egy unortodox gazdaságpolitikát, a németeknek pedig kokikat és sallereket osztogatni, mert a német cégeket különadókkal súlytani és a nyereségüket törvényileg csökkenteni, mert a végén csodálkozni fogunk, hogy a legfontosabb gazdasági partnereink majd nem nálunk fektetnek be, és nem nálunk hoznak létre új munkahelyeket, és csökkentik a hazánkból való importjukat)

Az adófizetők pénzével való tőzsdézési tanácsodat Orbán-Matelcsy megfogadta: 500 mrd Ft-ért vettek is MOL részvényt, ami egy hónappal később már csak 400 mrd Ft-ot ért. Gratula. Ez az igazi unortodox tőzsdézés.
Nem lett volna jobb ebből infrastruktúrát vagy oktatást vagy egézszégügyet fejleszteni?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.28. 08:51:13

@fehérfarkas: Te milyen időszámítást használsz, hogy nálad 2009-ben végig Gyurcsány és 2010-ben végig Bajnai volt kormányon? Nézd meg a negyedéves adatokat és gondolkodj el, mekkora hülyeségeket írogatsz!
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qpt001g.html

fehérfarkas 2013.05.28. 09:17:53

@Távmunka blog:
áthúzodó hatások? a gazdasági folyamatok időhatásai? az elfogadott kormányprogramok időbeli hatása a gazdaságban?
Ezek mondanak neked valamit?
A Fidesz-kormány unortodox gazdaságpolitikája sem fog 2014 tavaszán a választások elvesztésével egyik napról a másikra megszűnni.
Ha az új kormány gyors és határozott és megfelelő lépéseket tesz, akkor hamarabb csökkenthető a negatív hatása az orbáni unortodoxiának, de ha az új kormány későn kezdi el a válságmenedzselést, akkor annál tovább fog hatni az unortodoxia, és annál károsabb és súlyosabb hatásai lesznek.

Nem végig Bajnai volt 2010-ben, de a 2010-es költségvetést még 2009 őszén a Bajnai-kormány fogadta el. És az orbáni unortdoxia majd csak a 2011-es költségvetésben jelentkezik. Tudod, ezt 2010 őszén kezdte tárgyalni a parlament.
De az unortodoxia számos lépése csupán 2011 évközben lett bevezetve (manyup államosítása tavasszal, ágazati különadók bevezteése ősztől, stb), amiknek tényleges éves hatása már csak a következő évben jelentkezett.

De látom megint szereted égetni magadat, hogy alapvető gazdasági összefüggéseket nem értesz, csupán kiragadsz adatokat, de a köztük levő összefüggéseket már nem érted.

Ja, és várom a magyarázatodat arra, hogy ebből hogyan lesz GDP növekedés és milyen tőzsdei 30-40% kaszálásról is van szó?
Ezt írtad: "Egyébként a válság mélypontján lett kormányfő, amikor az európai gazdaság kezdett magához térni (2009. március és szeptember között bárki 30-40%-ot kaszálhatott a tőzsdéken). "

Na hogyan is lesz ebből GDP növekedés?
Hogy lehet az, hogy ha "2009. március és szeptember között bárki 30-40%-ot kaszálhatott a tőzsdéken", akkor még Kína sem tud ekkor GDP növekedést felmutatni? Pedig Kínában nő a világon egyik leggyorsabban a GDP.
És milyen részvényekkel vagy portfóliókkal is lehetett 30-40%-ot kaszálni? És ez a tőzsdézés hogyan konvertálható át valamely országban GDP növekedéssé?
Nem pont fordított a GDP növekedés és a tőzsdézés között kapcsolat? Hogy a GDP növekedés van jótékony hatással a tőzsdékre? Viszont fordítva nem igaz: tőzsdei befektetésekből még egyik ország GDP-je sem nőtt.
Ráadásul a 30-40%-os tőzsdei kaszálás az nem spekulációkat jelentett?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.28. 09:50:59

@fehérfarkas: Ázsia és BRIC? például az OTP 1300-ról 5200-ra ment fel 2009. március-szeptember között, hasonlóan a többi európai részvényhez. Mi ez, ha nem a válság végének a jele? De ugyanígy megnézheted a forint árfolyamát is vagy a CHF/EUR árfolyamot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.28. 10:00:06

@fehérfarkas: "Nem végig Bajnai volt 2010-ben, de a 2010-es költségvetést még 2009 őszén a Bajnai-kormány fogadta el. És az orbáni unortdoxia majd csak a 2011-es költségvetésben jelentkezik."

Arról ugye hallottál, hogy Bajnai már 2009-ben felemelte az SZJA-sávhatárt, részlegesen csökkentette a munkavállalói járulékokat, 25%-ra emelte az áfát és felfüggesztette a lakástámogatásokat?
Vagy hogy 2010-ben Orbán megkezdte a magánnyugdíjpénztári rendszer államosítása, átirányította a járulékokat az állami kasszába?

Még mielőtt azt hinnéd, hogy áprilistól a decemberig minden kormány csak ül és örül a választási győzelemnek...

fehérfarkas 2013.05.28. 10:06:25

@Távmunka blog: "Ázsia és BRIC? például az OTP 1300-ról 5200-ra ment fel 2009. március-szeptember között, hasonlóan a többi európai részvényhez. Mi ez, ha nem a válság végének a jele? De ugyanígy megnézheted a forint árfolyamát is vagy a CHF/EUR árfolyamot."

Vajon miért emelkedett az OTP árfolyama abban az időszakban ekkorát? Táncsak nem a befektetői bizalom növekedése miatt? És vajon minek köszönhetően nőtt a befektetői bizalom 2009 közepén?

Pont azt írtam a korábbi hozzászólásomban, hogy 2008-ban a gazdasági világválságot Gyurcsány nem tudta megfelelően kezelni és emiatt 2009 tavaszán lemondott. A világválság közepén, ami a magyar gazdaságot a mélypontra küldte (-6,5% GDP visszaesés) vette át Bajnai a kormányzást. Mindenki tudja, aki akkor olvasott gazdasági sajtót, hogy akkoriban nagyon kevés országot finanszíroztak a nagy pénzügyi befektetők és finanszírozók. Így a ft is leértékelődött.
De 2010 márc. 19-én 262 ft/euró volt. 2010 május 10-én a középárfolyam 273 ft/euró. 2010 jún. 7-én már 287 ft/euró. 2010 júl. 29-én ment föl 289 ft/euróra az ominózus Kósa Lajos nyilatkozat hatására (ez volt az Orbán-kormány első évének csúcsa).
2009 márc. 10-én volt a szoci időszakban a leggyengébb az árfolyam: 310 ft/euró.
2011. nov 15-én, vagyis 2 évvel később a középárfolyam, megdöntve a gazdasági világválság idején elért rekordját: 316 ft/euró.
2012. jan. 16-án, vagyis 3 évvel a szoci időszak mélypontja után az euró/ft árfolyam újra a csúcspontján: 316 ft/euró. Ezeket sehogy sem lehet Bajnaira és az "elmúlt8év"-re fogni.
Magad is megnézheted az adatokat az MNB honlapján:
www.mkb.hu/friss_informaciok/arfolyamok/mnb_kozeparfolyamok/index.html

fehérfarkas 2013.05.28. 10:11:10

@Távmunka blog: Ezek az intézkedések nem a 2010-es évben léptek érvényben. Elég furcsa lenne, ha előbb lépnek érvénybe, mint ahogy kidolgozzák, majd a parlamentben megszavaztatják.
Ráadásul a manyup államosításánál volt jó pár hónap eldönteni ki akar maradni és ki nem. (ha ezt az intézkedést konkrétan is megnevezted, akkor gondoltam én is megemlítem ezt)

Egyébként a hozzászólásom lényege nem az volt, hogy részletesen soroljam fel Bajnai intézkedéseit és Orbán intézkedéseit, hanem a hatásukat írtam le.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.28. 12:22:59

@fehérfarkas: Te direkt nem akarod felfogni, amit írok? Lassan írom, hogy megértsd :)
Bajnai felsorolt intézkedései nem 2010-ben léptek életbe, hanem már 2009 júliusától, vagyis hatással voltak 2009-re.
Orbánék a magánnyugdíjpénztári tagdíjat már 2010 novemberétől nem utalták a pénztáraknak és megtiltották az új belépést, ez is hatással volt a 2010-es évre.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.28. 12:26:02

@fehérfarkas: Tudom, hol vannak az MNB árfolyamai :)

Ha azt állítom, hogy Bajnai alatt a magyar gazdaság nem a magyar kormány teljesítménye miatt, hanem az európai és a világgazdasági válság átmeneti enyhülése miatt kezdett fellendülni, akkor ehhez szerinted mi köze ahhoz, hogy Orbánék hogyan kormányoztak Bajnai után?

fehérfarkas 2013.05.28. 12:53:22

@Távmunka blog: " Te direkt nem akarod felfogni, amit írok? Lassan írom, hogy megértsd :)
Bajnai felsorolt intézkedései nem 2010-ben léptek életbe, hanem már 2009 júliusától, vagyis hatással voltak 2009-re.
Orbánék a magánnyugdíjpénztári tagdíjat már 2010 novemberétől nem utalták a pénztáraknak és megtiltották az új belépést, ez is hatással volt a 2010-es évre."

A GDP adatok 2009 III. és IV. negyedévében már jobbak voltak (és ez a tendencia folytatódott a következő évben is), mint amikor Bajnai átvette a kormányzást. Te magad linkelted be hozzá a KSH táblázatát :)
(ha már ennyire a negyedéves adatokon szeretsz lovagolni, akkor legalább értelmezzed azokat!)

A ft/euró árfolyamot meg már említettem az előbb.
2009 márc. 10-én volt a szoci időszakban a leggyengébb az árfolyam: 310 ft/euró.
2010 márc. 19-én 262 ft/euró volt.

2010 május 10-én a középárfolyam 273 ft/euró.
2010 jún. 7-én már 287 ft/euró.
2010 júl. 29-én ment föl 289 ft/euró (ez volt az Orbán-kormány első évének csúcsa).
2011. nov 15-én, vagyis 2 évvel Bajnai után a középárfolyam, megdöntve a gazdasági világválság idején elért rekordját: 316 ft/euró.
2012. jan. 16-án, vagyis 3 évvel a szoci időszak mélypontja után az euró/ft árfolyam újra a csúcspontján: 316 ft/euró.

De ne csak 1-1 kiugró csúcsot vagy völgyet nézzünk, hanem éves szinten nézzük a középárfolyamot:
HUF/EUR deviza középárfolyam az időszak végén:
2009: 270.84
2010: 278.75
2011: 311.13
2012: 291.29

Látom az összefüggésekkel, áthúzódó hatásokkal, és időtényezőkkel nem foglalkozol. És ezért nevetséges, amikor a világgazdasági válság közepén átvett kormányzással Bajnai nemcsak megállította a süllyedést, hanem növekvő pályára állította a gazdaságot, és úgy adta át a kormányzást Orbánnak (aki ezt egy német interjúban el is ismerte - vajon miért nem belföldi lapokban ismerte el? Na vajon miért? Vajon miért csak külföldön ismerte el Bajnai eredményeit?).
2 év alatt Orbánnak a növekvő gazdaságot sikerült csökkenőbe levinnie.
Azt már nem lehet az "elmúlt8évre" és Bajnaira kenni, hogy 2012-ben -1,7%-kal csökkent a GDP, hogy idén is csökken éves szinten (de az előző év azonos időszakához képest is csökkent -0,3%-kal; egyedül a mélypontnak számító 2012. IV. negyedévhez képest javult), ráadásul az államadósság is növekedett úgy, hogy a szoci korszakkal ellentétben semmilyen nagy állami infrastrukturális beruházás nem történt a kormányváltás óta.
Megértem, hogy frusztrált vagy amiatt, hogy a kudarcot hiába próbálod sikernek eladni, a fideszdroidokon kívül senki nem vevő rá :D
Nem kellene inkább a kudarcot kudarcként eladni, és nem pedig mosdatni a szerecsent? :)

fehérfarkas 2013.05.28. 13:02:30

@Távmunka blog: "Ha azt állítom, hogy Bajnai alatt a magyar gazdaság nem a magyar kormány teljesítménye miatt, hanem az európai és a világgazdasági válság átmeneti enyhülése miatt kezdett fellendülni, akkor ehhez szerinted mi köze ahhoz, hogy Orbánék hogyan kormányoztak Bajnai után?"

Érdekesen működik ez a világgazdaság: ha a szocik idején csökken a GDP és romlik az árfolyam, akkor azért egyedül a kormány elhibázott gazdaságpolitikája a felelős, de ha nő a gazdaság és erősödik a forint, akkor azért meg a világgazdaságban végbemenő folyamatok hatásai.
És akkor a mostani kormánnyal kapcsolatban vajon mi a helyzet?

Nem te érveltél azzal, hogy a mostani világgazdasági helyzetben(Európa gazdasági válságban) milyen nehéz helyzetben van a kormány, de így is éllovasok vagyunk, és jobban teljesítünk a többi európai országnál?
Akkor ezek szerint a világgazdaság máshogy hat a szoci és máshogy a Fidesz kormány idején?
Had összegezzem az elmúlt 2 hét vitáinak eredményét veled (az ezen és a másik blogokon írt kommentárjaidat):
A szoci kormányok idején azért nő a gazdaság, mert a világgazdasági folyamatok pozitív hatással vannak rá.
A szoci kormányok idején azért csökken a gazdaság, mert a szocik rossz gazdaságpolitikát folytatnak.
A Fidesz kormány idején azért csökken gazdaság, mert a világgazdasági folyamatok negatív hatással vannak rá.
A Fidesz kormányok idején azért nő a gazdaság, mert a Fidesz jó gazdaságpolitikát folytat.

fehérfarkas 2013.05.28. 13:56:02

@Wagem: "Mondja a libsi sajtó.
Hát persze h nem tetszik nektek a GDP.növekedés.
Ugyanis a ti érátokban ilyesmi még elírás,vagy hamisítás/öszödi bolond../miatt sem létezhetett.Savanyú a szőlő.Még egy szar hír,amire szintén nem számítottatok.
Rekor mennyiségű 10,5 milliárd euró jött be az országba az utóbbi időkben.
Lehet vakaródzni "szakértők..""

A GDP növekedés az tetszik, de speciel tavaly 1,7%-ot csökkent a GDP, és az idei I. negyedév is az előző év azonos időszakához viszonyítva -0,3% csökkenést mutatott. Éves szinten pedig -0,9% visszaesést prognosztizálnak.
A GDP-nél az azonos időszakokat szokták összehasonlítani egymással: az évest az évessel, és a megfelelő negyedévest a megfelelővel (pl. I. né-t az előző év I. né-vével).
Az egymást követő negyedéveket akkor van értelme vizsgálni, ha tendenciára vagyunk kíváncsiak. De tendenciát pedig csak hosszabb időtáv alapján lehet megmondani. 2 egymást követő negyedév még nem jelent tendenciát.

De neked is nagyon szívesen beteszem tényadatokat az szocik időszakából:
(remélem azt nem kell külön megemlíteni, hogy 2008-ban elért minket a világgazdasági válság)

Magyarország GDP növekedése 2002-2010 között:
GDP növekedés %-ban (éves átlag)
2002: 4.3
2003: 4.1
2004: 4.6
2005: 4.3
2006: 4.2
2007: 1.1
2008: 0.4
2009: -6.5
2010: +1,2

Ipari termelés növekedése (%) :
2002: 2.8
2003: 5.9
2004: 8.3
2005: 7.3
2006: 10.1
2007: 8.1
2008: 0.0
2009: -17.7
2010: 10.7

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.28. 14:10:24

@fehérfarkas: Ha értenéd az összefüggéseket, akkor Bajnai dicsőítése helyett szétnéznél a világban. Mint többször is hangsúlyoztam neked, nem Magyarországot tette rendbe Bajnai, hanem a válság mélypontja után átmeneti fellendülés jött az egész világon és ez húzta ki Magyarországot a gödörből.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.28. 14:12:06

@fehérfarkas: Nem mondtam, hogy a világgazdaság máshogy hat a szocikra, mint a narancsosokra. Már megint nem tudod, kivel vitatkozol és mit írtam. Az állításaid fele a saját regényhosszú kommentjeidnek a fantazmagóriája, azt cáfolod, amit nem állítottam.

fehérfarkas 2013.05.28. 15:02:57

@Távmunka blog:
Nézd vissza az előző hozzászólásodat, lécci! És értelmezzed is, lécci! És nézd vissza mivel mosdatod a mostani kormány, lécci!

fehérfarkas 2013.05.28. 15:40:51

@Távmunka blog: "Ha értenéd az összefüggéseket, akkor Bajnai dicsőítése helyett szétnéznél a világban. Mint többször is hangsúlyoztam neked, nem Magyarországot tette rendbe Bajnai, hanem a válság mélypontja után átmeneti fellendülés jött az egész világon és ez húzta ki Magyarországot a gödörből."

Ne zavarjon az a tény, hogy az az átmeneti európai fellendülés pont az Orbán-kormány első éveire volt jellemző. És a legnagyobb felvevőpiacunk, és gazdaságunkat leginkább húzó Németország 2010-től folyamatosan pluszban van. És a többi jelentősebb exportpartnereink közül Csehország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország (azon kevés európai országok egyike, amelyik a válság évében is növekedett), Románia (2011-től), Franciaország, USA.
(Szlovánia és Horvátország 2010 után nem tudta helyreállítani a gazdaságát, ezért nincs a fenti növekedők között)
forrás:
epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Real_GDP_growth,_2002-2011_(%25_change_compared_with_the_previous_year;_average_2002-2011).png&filetimestamp=20121204111031 Ezek után miért ez a rossz eredménye a kormánynak? Hiszen az elmúlt 2-3 évben az ország jelentősebb gazdasági partnerei és felvevőpiacai, valamint beruházóinál a gazdaság nőtt. Nekünk tavaly mégis -1,7%-kal csökkent a GDP-nk, és az idei I. negyedév is -0,3% csökkenést mutatott a tavalyi I. negyedévihez képest.
Ráadásul most a finanszírozási környezet is teljesen más a világban mint 2008/9-ben a világválság mélypontjakor volt.

És hogy mennyire Gyurcsány vagy Bajnai hibája a 2009-es -6,5% GDP csökkenés?
Itt vannak a legfontosabb felvevőpiacaink és gazdasági partnereink akkori GDP változásai:
2009 GDP változás (zárójelben 2012-es adatok):
Magyarország: -6,5% (-1,7%)
Németország: -5,1% (+0,7%)
Franciaország: -3,2% (0,0%)
Ausztria: -3,8% (+0,8%)
USA: -3,1% (+2,2%)
Lengyelország: +1,6% (+1,9%)
Szlovákia: -4,5% (+2,0%)
Szlovénia: -8,0% (-2,3%)
Horvátország: -7,0% (-2,0%)
Románia: -6,6% (+0,7%)

Szerinted ugye a 2009-es GDP csökkenés a szocik hibája, de a javulás meg a világgazdasági környezet pozitív hatásáé?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.28. 16:46:58

@fehérfarkas: Már megint azok a fránya számok...

A legfontosabb felvevőpiacok között mit keres Horvátország és Szlovénia? Hol marad Csehország, Olaszország és Oroszország?

Itt a 10 legnagyobb magyar exportcélpont:
Németország: -5,1% (+0,7%)
Románia: -6,6% (+0,7%)
Szlovákia: -4,5% (+2,0%)
Ausztria: -3,8% (+0,8%)
Olaszország: -5,5% (-2,4%)
Franciaország: -3,2% (0,0%)
Nagy-Britannia: -4,0% (+0,3%)
Csehország: -4,5% (-1,3%)
Lengyelország: +1,6% (+1,9%)
Oroszország: -7,8% (+3,4%)

Az se zavarjon, hogy a március-szeptember közötti fellendülés nem egyenlő az egész éves adatokkal...

fehérfarkas 2013.05.29. 08:56:54

@Távmunka blog:
Bocsi, Csehországot csak az első bekezdésemben szerepeltem, a számokkal történő felsorolásomból kimaradt.
Oroszország is kimaradt, de ez nem cáfolja azt amit írtam, mivel 2009-ben csdökkent, 2012-ben nőtt a GDP-je.
Pont a legjobban növekvőt hagytam ki (+3,4%). De köszi, hogy pontosítottál.

Olaszországot direkt hagytam ki, mert az EU egyik bajba került gazdasága Görögorszrág, Portugália, Spanyolország mellett. De Olaszország rossz teljesítménye nincs akkora hatással, hogy semlegesítse a többi exportpartnerünket, ahol növekedett a GDP.

Vagyis megint kiragadták egy pár dolgot, amivel azt hitted, hogy meg tudsz cáfolni, csak éppen pont magadat cáfoltad.

Egyébként éves GDP adatokat írtam le, és nem negyedéveseket. Ha már valamibe belekötsz, akkor azt rendesen tedd!!!!!
Te szoktál állandóan éves adatok helyett negyedévesekkel előjönni!!!!
Én a negyedéveset csupán a 2013-as adatokkal kapcsolatban írtam, akkor is posztra és a fideszes sikerpropagandára reagálva!!! - és még ekkor is megemlítettem, hogy éves szinten mi az előrejelzés!!!
(vagy a szövegértéssel van a gondod, hogy nem értesz az alap közgáz dolgokhoz sem, és emiatt azt sem tudod melyek az éves és melyek a negyedéves adatok? Pedig a hozzászólásaimból egyértelműen kiderülnek. Sőt, ahol negyedévest adtam meg, ott még az is kiderül, hogy az előző hónaphoz vagy az előző év azonos időszakához viszonyítottról van-e szó.
Csak sajnálni tudlak, ha ezt nem vetted észre, vagy nem értetted meg - csak azt nem értem, hogy akkor minek osztod itt az észt? Égetni magadat, vagy fideszes propaganda célból?)
Vagyis azzal vádolod a vitapartneredet, amit te szoktál csinálni. De ez nekem öröm :D Ugyanis szeretem azt, amikor a fideszdroidok kifogynak az érvekből, és már csak hazugságokkal tudják vádolni a vitapartneriket :)

Horvátországot és Szlovéniát azért tettem be, mert azok is exportpartnereink. Egyébként ha tudnál logikusan gondolkodni, akkor észrevennéd, hogy ez a 2 ország pont neked kedvezne, mert rontja a külső gazdasági helyzetet a GDP csökkenésével (felvevő piacunk GDP-je ennyivel is csökken). Oroszország kifelejtésének meg örülnöd kellett volna, hiszen az engem igazol és téged cáfol.
Ehelyett belekötsz 2 olyan országba ami téged igazolna, és beteszel egy olyat ami Németország mellett a legnagyobb fajsúllyal igazol engem (mivel a 2 legnagyobb exportpiacunkról van szó, amelyekhez képest a cseh exportunk eltörpül).
Nem ártana néha az egészet látnod, az összefüggéseket megérteni, mert akkor nem futottál volna már megint bele egy önmagadnak adott pofonba :)
De felőlem pofozhatod és égetheted magadat :D :D :D

fehérfarkas 2013.05.29. 09:00:50

@Távmunka blog:
Ja, és mi a mondanivalód célja?
Hogy az unortodox fideszes gazdaságpolitika milyen sikeres, de a szocikét meg milyen rossz volt, és csődbe vitte az országot.
Hát, ha neked az elmúlt 3 év sikeres, akkor örülj neki.
Normális helyeken ezt kudarcnak és katasztrófának hívják.

fehérfarkas 2013.05.29. 09:16:36

@Távmunka blog:
Egyébként jó, hogy pontosítottad az adatokat (pontosabban kiegészítetted még néhány országgal). Most a nagy fideszes sikerpropagandát megcáfolva jól látszik, semmilyen éllovasok nem vagyunk. Sőt inkább sereghajtók vagyunk.
ráadásul jól látszik a 2009-es és a 2012-es gazdasági környezet közti különbség is.
2009-ban a fenti országok közül 1 kivételével mindegyikben csökkent a GDP, 2010-ben pedig rajtunk kívül 4-ben csökkent, egyben stagnált, 8-ban pedig növekedett.
Az országokat a 2012-es. vagyis a tavalyi éves GDP változás alapján tettem sorrendbe. Ebből jól látszik hol is volt tavaly Magyarország a sorrendben.
Na ennyit az éllovasságról. Ráadásul a világgazdasági válság mélypontjának számító 2009-cel ellentétben tavaly sokkal jobb volt a gazdasági környezet, de mi mégis a sereghajtók között voltunk.
(ez lenne a siker és éllovasság, vagy erről is a Gyurcsány-Bajnai tehet meg az elmúlt8év?)

2009 GDP változás (zárójelben 2012-es adatok):
Oroszország: -7,8% (+3,4%)
USA: -3,1% (+2,2%)
Szlovákia: -4,5% (+2,0%)
Lengyelország: +1,6% (+1,9%)
Ausztria: -3,8% (+0,8%)
Németország: -5,1% (+0,7%)
Románia: -6,6% (+0,7%)
Nagy-Britannia: -4,0% (+0,3%)
Franciaország: -3,2% (0,0%)
Csehország: -4,5% (-1,3%)
Magyarország: -6,5% (-1,7%)
Horvátország: -7,0% (-2,0%)
Szlovénia: -8,0% (-2,3%)
Olaszország: -5,5% (-2,4%)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.29. 09:49:59

@fehérfarkas: "Vagyis megint kiragadták egy pár dolgot, amivel azt hitted, hogy meg tudsz cáfolni, csak éppen pont magadat cáfoltad."

Nem cáfoltam magamat, csak a szokás szerint rossz számadaidat pontosítottam.

"Egyébként éves GDP adatokat írtam le, és nem negyedéveseket."

Már megint mit cáfolsz? Nem írtam, hogy negyedéves adatokat írtál...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.29. 09:51:15

@fehérfarkas: Droidkám, vedd már észre, hogy nem a mostani kormány a téma, nem állítottam, hogy sikeresek...

fehérfarkas 2013.05.29. 10:43:32

@Távmunka blog:

Ne hazudj! Ne hazudj!
A hazug embert hanmarabb utolérik mint a vak kommondort!
Ezt írtad szó szerint: "Az se zavarjon, hogy a március-szeptember közötti fellendülés nem egyenlő az egész éves adatokkal.."

Vajon miért értelmeztem ezt negyedévesnek? Pontosabban 2 egymás utáni negyedéves adatnak (II. és III. negyedév).
Tán csak nem azért, mert minden közgázhoz értő normális ember így értelmezi?
Főleg, hogy a korábbi hozzászólásaiban te többször is a negyedéves adatokkal próbáltad cáfolni az én éves adataimat (még negyedéves KSH táblázatot is belinkeltél).
Majd legközelebb mellékelj ez értelmező kéziszótárt is, hogy tudjam Unortodoxiában mi mit jelent.
Nekem nem jár automatikusan a fideszes kommunikációs központ folyamatosan frissülő újmagyar unortodox értelmező szótára. Így én a hagyományos (vagyis ortodox és nem unortodox) közgáz dolgokban gondolkodom :)

fehérfarkas 2013.05.29. 10:53:02

@Távmunka blog:
"Droidkám, vedd már észre, hogy nem a mostani kormány a téma, nem állítottam, hogy sikeresek..."

Elolvastad a posztot? Értelmezted? Tudod miről szól? A mostani kormány sikerpropagandáját cáfolja.

Erre te idejössz (ahogy a többi blogra is) azzal a szöveggel, hogy a Gyurcsány-Bajnai vitte csődbe az országot. És ami gazdasági növekedés volt alattuk az mind a világgazdasági vagy a regionális konjunktúrának köszönhető, de bezzeg a GDP csökkenésért ők a felelősek, és nem a világgazdasági hatások.
Valamint emellett állandóan még az államadóssággal jössz, hogy a szocik adósították el az országot, és ők a hibásak érte.
(aztán ha az adórendszer szóba jön valamelyik blogon, akkor meg elkezded fényezni, hogy de bezzeg a Fidesz bevezette az egykulcsos SZJA-t ami milyen szuperjó és igazságos)

Vagyis röviden: amikor valahol az a téma, hogy a Fidesz sikerpropagandája nettó hazugság, akkor te mindig megjelensz, és azzal jössz, hogy a szocik tették tönkre az országot (a leggyakoribb érveid a 2009-es GDP adatok és az államadósság, meg a szerinted igazságtalan többkulcsos sávos SZJA).

Akkor ezek alapján miért is ne nevezzelek annak ami vagy? Annak ahogyan viselkedsz?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.30. 09:06:21

@fehérfarkas: Gondolkozz, olvass vissza. Nem hazudok, csak téged a szemellenződ nem hagy olvasni és értelmezni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.30. 09:09:19

@fehérfarkas: Te kezdted, hogy Bajnai az isten és hogy ő mentette meg az országot. Én ezzel vitatkoztam. Olvass vissza, ha nem emlékszel.

Egyébként Bajnai önéletrajzát olvastad már, ha nem is emlékszel a 2009 előtti dolgokra? Nem a semmiből lett miniszterelnök 2009-ben, előtte közel 2 évig Gyurcsány minisztere volt, azelőtt meg 1 évig kormánybiztos.
süti beállítások módosítása